2015. szeptember 16., szerda

Gasztronómia Németországban - Bíró Gergely

Vagy inkább helyesebben: Gasztronómia Szászországban. Mivel bár a jellegzetes német ételeket mindenhol meg lehet találni, azért akadnak helyi specialitások is.
Sajnálatosan Szászországban az ételekre nem annyira jellemző a sokszínűség. Vannak kolbászok (elsősorban currywurst - a személyes kedvencem, a türingiai sült kolbász és a bécsi virsli) és rántott sertéshús krumplival. Nagyon kevés leves van, csupán 3 fajtával találkoztunk, lencselevessel, orosz szoljankával és gulyáslevessel - de ez teljesen más, mint nálunk otthon.


Ugyanakkor nem kell félnünk, hogy éhesek maradunk. Drezda nemzetközi ételek széles palettáját kínálja. El lehet menni a törökhöz, ahol a döner vagy a dürüm található az étlapon. Ezek a Magyarországon kínált gyroshoz hasonlítanak, de sokkal nagyobbak annál.

 
Ázsia is jelen van több étteremmel, thaiföldi, kínai és japán ételeket gyakorlatilag minden sarkon lehet találni. India is képviselteti magát egzotikus, ill. nagyon fűszeres ételeivel. Természetesen olasz vendéglátó helyek is szép számmal fellelhetők, ahol nagyon finom pizzát és tésztákat lehet megkóstolni. Emellett Drezdában számtalan nemzet konyhájával találkozhatunk, pl. mexikói, afrikai vagy spanyol étterem is akad több helyen.
 Ha gasztronómiáról van szó, mindenképpen meg kell említeni a számtalan kávézót, cukrászdát, pékséget és büfét, valamint természetesen a kocsmákat és sörözőket. Az olasz kávézókban nagyon finom fagyit és kávét lehet kapni, a cukrászdákban és pékségekben sütemények, pékáruk és más hazai finomságok sokasága között lehet válogatni. Itt kell említést tenni a drezdai süteményről, az "Eierschecke"-ről.


Természetesen itt is megtalálhatóak a tipikus gyorséttermek, mint a McDonald's és a Burger King, de inkább azt tanácsolnám, hogy a német Nordsee étteremláncot keressük fel, ahol ízletes halételeket fogyaszthatunk, akár elvitelre is.
Összefoglalóan itt Drezdában az egész világból találkozhatunk számos fogással, ami az étkezést élménnyé teszi.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése